torsdag 26. juli 2012

Kystgeit



Kystgeita har tett ull og sterke bein. Den er god til å klatre i bratt terreng. Kystgeita likner på norsk melkegeit, men produserer mindre melk og mer kjøtt. Denne geiterasen melkes ikke.
Kystgeitholdet startet allerede på 1700-tallet, og dette var tidligere en vanlig rase i Selje kommune. Kystgeita finnes i dag i Selje i Sogn og Fjordane og på øyene Skorpa og Sandsøy i Møre og Romsdal.
Kystgeitene går ute det meste av året, men er inne når de skal ha kje. De trenger lite fôring selv på vinteren. De spiser for eksempel lyng på fjellet og tang i fjæra.
Kystgeita holdes for kjøttproduksjon, og de mest populære produktene er ribbe og spekelår fra kastrerte bukker. Tidligere ble nesten alt av kystgeita brukt etter slakting; skinn, horn, innvoller, tarmer, magesekk og fett.
Kystgeit er en truet rase. I 2001 var det ca 150 avlshunner igjen. Det er startet bevaring av rasen og tradisjonene rundt rasen.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...